Top

Usuaris de Mobilitat Sostenible

---

PASSOS PER POSAR EN MARXA UN VEHICLE SOSTENIBLE

Quin vehicle em convé més?

14093140180_40cc891232_b

Aquí trobaràs una comparativa de les diverses tecnologies de propulsió de vehicles sostenibles.

14093140180_40cc891232_b

En aquesta guia podràs veure com realitzar el teu propi estudi de viabilitat per a la vida del vehicle.

Ajuts a la compra

Aquí trobaràs els ajuts a la compra de vehicles sostenibles o bé pots consultar-los al teu concessionari.

Tràmits

1. Matriculació del vehicle

El concessionari de venda de vehicles realitza les gestions de matriculació del vehicle. També hi ha gestories autoritzades per a la tramitació o bé ho fa el mateix usuari. S’ha de tenir en compte que els vehicles de baixes emissions poden tenir incentius:

 • Pagament de l’impost de matriculació en l’Agència Tributària: en el cas de vehicles amb emissions de CO2 inferiors a 120 g/km, l’impost de matriculació és gratuït.
 • Autoliquidació de l’impost de circulació: aquesta taxa es paga a l’ajuntament del municipi que consta al registre de la DGT. Hi ha ajuntaments que tenen bonificacions de fins al 75% de l’IVTM per a vehicles de baixes emissions o elèctrics. Consulta el teu municipi per poder gaudir d’aquesta bonificació.
 • Presentar la documentació del vehicle i els comprovants de pagament a la delegació provincial de trànsit, que validarà els documents i atorgarà el número de matrícula.
 • Amb la documentació validada i el número, s’imprimirà la matrícula i el permís de circulació del vehicle.

2. Donar-se d’alta a l’ecovia-T

Per aconseguir avantatges de descomptes en peatges i poder fer servir el carril bus-VAO s’han de complir els requisits descrits en aquest enllaç.

 • Els turismes elèctrics poden gaudir de gratuïtat en peatges entre setmana.
 • Els usuaris de ViaT poden gaudir del descompte del 30% entre setmana en alguns peatges i tenir autorització per circular pel carril bus-VAO de la C-58. A aquests efectes, s’envia una etiqueta acreditativa que s’ha de col·locar al parabrisa del vehicle.
 • Per als conductors no usuaris de ViaT, únicament hi ha autorització per circular pel carril bus-VAO de la C-58, i no s’obté cap descompte a les autopistes. A aquests efectes, s’envia una etiqueta acreditativa que s’ha de col·locar al parabrisa del vehicle.

3. TARGETA PER CARREGAR EL VEHICLE EN PUNTS PÚBLICS

Hi ha diferents proveïdors de punts de recàrrega d’accés públic tant en el cas del GNV com dels vehicles elèctrics. En la majoria de casos de punts de recàrrega a la via pública s’ha de fer servir una targeta de recàrrega específica. Per poder fer servir els punts de recàrrega elèctrics de l’Ajuntament de Barcelona s’ha d’aconseguir la targeta del vehicle elèctric:

 • La targeta del vehicle elèctric és la identificació de les persones que usen vehicles elèctrics a la ciutat de Barcelona. Aquesta targeta ofereix la possibilitat de fer recàrregues elèctriques a la xarxa pública dels punts de recàrrega a la via pública amb tarifa 0 €.
 • Per recarregar el vehicle als punts soterrats dels aparcaments públics municipals no és necessari utilitzar la targeta.
 • Per sol·licitar la targeta del vehicle elèctric de Barcelona s’ha d’enviar la documentació via l’oficina virtual de l’Ajuntament de Barcelona. Qualsevol dubte o incidència amb la targeta s’ha de comunicar al telèfon 010* o al servei d’atenció en línia de l’Ajuntament de Barcelona.

Altres targetes: IBIL, Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Ajuntament de Girona, Ajuntament de Reus, Ajuntament de Sabadell, Ajuntament de Terrassa i Ajuntament de Caldes d’Estrac.

*Establiment: 0,47 €. Cost/min: 0,06 €. Tarifes per segons. IVA inclòs.

Horari: 24 hores cada dia de l’any

targeta de recàrrega

demana la targeta
activa la targeta
4. ACTIVAR ALTRES BENEFICIS DELS VEHICLES SOSTENIBLES

Segons el municipi existeixen altres beneficis per als vehicles elèctrics, com ara l’aparcament bonificat.

Per exemple, a Barcelona les persones que disposin d’un vehicle 100% elèctric poden estacionar a tarifa zero euros a les zones regulades de la ciutat, places verdes  o blaves, segons la regulació horària de cada zona.  No es permet estacionar a les places exclusives de residents. Per obtenir el dret a aparcar amb tarifa zero cal que prèviament hagin demanat la targeta de vehicle elèctric i activar el dret d’aparcament. Per aparcar a les zones blaves o verdes caldrà anar al parquímetre més proper i introduir-hi la targeta de vehicle elèctric per obtenir un tiquet per una tarifa de zero euros per al temps màxim que determina la regulació, que normalment és de 2 hores.

Per obtenir el dret a aparcar amb tarifa zero cal que prèviament hagin demanat la targeta de vehicle elèctric. Per aparcar a les zones blaves o verdes caldrà anar al parquímetre més proper i introduir-hi la targeta de vehicle elèctric per obtenir un tiquet per una tarifa de zero euros per al temps màxim que determina la regulació, que normalment és de 2 hores.

Alternatives a la compra

La mobilitat sostenible no només consisteix en adquirir un vehicle de GNV o elèctric. Hi ha altres opcions per moure’s eficientment:

 • Rènting: lloguer a llarg termini de béns depreciatius, com els vehicles, que et dóna dret a l’ús d’un cotxe durant un termini determinat a canvi d’una quota mensual.
 • Leasing: lloguer de cotxes que, a la vegada, serveix com a via de finançament, ja que el vehicle llogat es pot acabar adquirint per un valor residual un cop finalitzat el contracte.
 • Lloguer: contracte pel qual es pot fer ús d’un vehicle a canvi d’un o diversos pagaments. La temporalitat d’aquest contracte és molt més limitada que en el cas del rènting.
 • Vehicle compartit / car sharing: sistema de mobilitat en el qual una empresa o organització posa a disposició dels seus abonats una flota de vehicles de manera que diversos usuaris poden fer servir el mateix vehicle.
 • Car pooling: pràctica consistent en compartir un vehicle amb altres persones per trajectes periòdics o puntuals.
 • Transport públic: transport col·lectiu de passatgers, amb unes rutes i horaris prèviament definits que pot fer sevir qualsevol usuari i que comparteix amb d’altres.
Avancar

ON PUC CARREGAR EL MEU VEHICLE?

Infraestructura vinculada

Especialment en el cas dels vehicles elèctrics endollables és fonamental que el vehicle es pugui carregar a la nit en un punt de recàrrega vinculada. La instal·lació de punts de recàrrega vinculada permet aprofitar la menor demanda del sistema elèctric a la nit i els preus reduïts de l’energia elèctrica.

Els punts de recàrrega es poden instal·lar al mateix aparcament particular o de l’empresa. També hi ha l’opció de fer servir aparcaments públics amb opció de punt de recàrrega elèctric. En el cas del GNV, en principi no es necessària una infraestructura vinculada.

Xarxa pública de punts de recàrrega elèctrics i estacions de GNV

Tant pel que fa a estacions de GNV com a punts de recàrrega elèctrica, Catalunya té una bona distribució d’estacions de recàrrega. Per poder accedir a la localització d’aquests punts, podeu consultar de manera interactiva la seva ubicació als següents mapes de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i de GASNAM:

NOTA: Si en sou usuaris i trobeu alguna incidència en un dels punts de recàrrega que apareixen al Mapa Visor o si la vostra entitat disposa d’un punt de recàrrega d’accés públic que no hi apareix, us preguem que feu arribar la localització del punt de recàrrega i, si és possible, una fotografia a través de l’adreça de correu electrònic: mobilitat.eficient.icaen@gencat.cat